RSS

Premiile ONU în domeniul drepturilor omului 2010

23 mai

Promovarea drepturilor omului este una dintre priorităţile majore ale Echipei de Ţară a Naţiunilor Unite în Republica Moldova. Începând cu 2004, agenţiile ONU au acordat anual premii pentru cea mai bună promovare a drepturilor omului de către organizaţiile non-guvernamentale şi mass-media. Premiile sunt decernate în timpul Galei Premiilor pentru Drepturile Omului, organizată anual la 10 decembrie, de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului. Anterior, era organizat un proces public de aplicare/nominalizare la concurs. În 2010, pentru prima oară, Echipa de Ţară ONU nu va accepta aplicaţii directe din partea potenţialilor câştigători ai premiilor. În acelaşi timp,

(1)    Va fi organizat un proces de participare publică pentru a solicita propuneri de nominalizare; publicul este încurajat să prezinte nominalizări detaliate şi rezonabile de persoane, organizaţii ale societăţii civile, jurnalişti, instituţii media etc., care au realizat, în opinia publicului, contribuţii recente şi autentice de promovare a drepturilor omului în Republica Moldova.

(2)    În baza materialelor care au provenit din acest proces de consultări publice şi, de asemenea, în baza altor materiale disponibile, inclusiv obţinute prin cercetări independente, Echipa de Ţară ONU va decide asupra premiilor: (1) o echipă de experţi tehnici va evalua materialele obţinute prin intermediul procesului de consultare publică şi, totodată, va efectua cercetări independente; (2) un Consiliu Independent va decide asupra premiilor care vor fi acordate.

Orice persoană are dreptul să nominalizeze  jurnalişti, membri ai societăţii civile şi/sau persoane care au produs un efect pozitiv şi/sau au demonstrat creativitate, perseverenţă, angajament, diligenţă şi eroism  în domeniul drepturilor omului sau care merită apreciere şi recunoaştere pentru promovarea drepturilor omului.

Termenul de depunere a nominalizărilor este 30 iunie 2010.  Regulamentul concursului este accesibil pe pagina web: www.un.md

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: