RSS

(video) Reportaj: Cum sunt tratate persoanele infectate cu HIV în spitalele moldovenești

09 aug.

„Persoanele infectate cu HIV sunt tratate în societate nu tocmai potrivit. Dar cel mai îngrijorător este faptul că aceștia sunt discriminați chiar în instituțiile medicale unde pacienții vizați trebuie să primească asistența cuvenită. Deși statul are obligația de a apăra dreptul la confidențialitate a persoanelor atestate cu HIV, deseori acestă lege este încălcată de către instituțiile medicale”.

Despre aceasta se vorbește într-un reportaj realizat de jurnalista Natalia Ghilașcu. Potrivit sursei, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a indicat că este necesar să se protejeze datele medicale confidențiale, nu doar pentru a respecta viața privată a pacienților, dar și a păstra încrederea lor în personalul medical și serviciile medicale.

„Conform unui sondaj sociologic, unii dintre respondenți nici nu cunosc căile prin care se transmite această infecție, motiv de a judeca greșit persoanele infectate. Sociologii spun că dacă societatea ar fi mai tolerantă față de aceste persoane seropozitive, aceștia ar fi mai sinceri să-și divulge informațiile despre boală, iar viteza de infectare în lume s-ar înjumătăți. Astfel, problema HIV SIDA nu este doar a celor infectați, ci a tuturor”, se mai spune în reportaj.

Pe coridoarele Centrului SIDA din Chișinău au ajuns peste 6.400 de bolnavi infectaţi cu virusul HIV. Anual, numărul acestora creşte cu 700. După consultarea cu medicii, soarta acestor oameni este incertă, pentru că se confruntă cu discrminarea chiar în sistemul medical.

UNIMEDIA vă invită să urmăriți mai jos un reportaj realizat de Natalia Ghilașcu, jurnalist freelancer. Materialul face parte dintr-un proiect cu privire la combaterea discriminării.

Sursa: UNIMEDIA

Reclame
 
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: