RSS

Tuberculoza – o boală ce afectează specia umană de cel puțin 6000 de ani

16 mart.

Istoria umanităţii este punctată, din cele mai vechi timpuri, de prezența tuberculozei, fapt ce este demonstrat de identificarea acestei boli la mumiile egiptene.  Grecii denumeau această boală „phthisis” („consumare”), subliniind aspectul dramatic de emaciere generală, asociat cazurilor cronice netratate.

Deși pentru formele mai ușoare de tuberculoză există un tratament de mai bine de 50 de ani, boala continuă să afecteze grav grupurile cele mai vulnerabile, în special, femeile și copiii. De aceea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a stabilit ziua de 24 Martie (zi cînd Robert Koch a descoperit agentul patogen, ce provoacă această maladie – Mycobacterium tuberculosis) drept Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, pentru a atrage atenția asupra bolii și pentru a mobiliza eforturile necesare combaterii acesteia. Actual, circa o treime din populaţia globului este infectată cu micobacteria tuberculozei.

Axîndu-se pe necesitatea profilaxiei tuberculozei la nivel de municipiu, lucrătorii outreach ai Asociației „Tinerii pentru Dreptul la Viață”, filiala Bălți s-au implicat în lunarul de combatere a tuberculozei prin diverse activități informativ-educative atît pentru beneficiarii săi (consumatorii de droguri injectabile, lucrătorii sexului comercial), cît și pentru populația generală (elevi, studenți, cadre didactice, militari, etc.).

Lunarul dat este susținut, ca și în 2011, de către Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate și se desfășoară în acest an sub sloganul

„Stopați tuberculoza pe durata vieții”.

Pentru mai multă informație despre ce este tuberculoza, care sunt căile de transmitere și metodele de profilaxie accesați:

http://pas.md/libview.php?l=ro&idc=3&id=1164

http://ms.gov.md/public/policies/infectioase/tuberculoza/

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: