RSS

Forumul Naţional al Tinerilor – discuţii mature între semini şi demnitarii de stat care au tratat problemele tinerilor şi soluţiile pe care le pot întreprinde aceştea

03 iul.

Vasile Conta menţiona: „Dacă un popor n-are o tinerime entuziastă, cultă şi cu dor de ţară, este pierdută pentru totdeauna. Aceste vlăstare ale tinereţii ţin pe umerii lor viitorul, precum odinioară Atlas ţinea pămîntul.” Astăzi cu toate ca mulţi tineri par lipsiţi de orice speranţă în viitor, refugiindu-se de cele mai multe ori în indiferenţă, nepăsare şi dezamăgire, mai există cîteva modele dinamice de participare ale tinerilor. În cadrul proiectului „ Participarea  Tinerilor în Moldova” a fost organizat Forumul Naţional al Tinerilor, acesta din urmă fiind precedat de Forumul Tinerilor din regiunea transnistriană a ţării (26 martie 2012, Chişinău),  Forumul Tinerilor din regiunea Centru (5 aprilie 2012 , Chişinău), Forumul Tinerilor din regiunea de Nord (12 apriile 2012, Bălţi, şi Forumul Tinerilor din regiunea de Sud (26 aprilie 2012, Cahul), care au inclus dezbateri ce au  oglindit problemele şi soluţiile tinetilor.

În data de 25 – 26 iunie 2012, Fundaţia Est- Europeană a organizat Forumul Naţional al Tinerilor care sa desfaşurat la Chişinău invitaţi fiind 125 de tineri din toate raioanele. Aceştea au reliefat toate problemele cu care se confrunt semenii lor şi desigur au stabilit soluţiile ce pot fi întreprinse de aceştea în rezolvarea respectivelor probleme, toate acestea fiiind puse în discuţii cu demnitarii de stat.

În sesiunea plenară a Forumului Naţional al Tinerilor, înalţii oficiali ai ţării şi alţi parteneri au salutat tinerii ce au  participat timp de 2 zile la marele eveniment. Sesiunea a fost deschisă de  Președinte a Comisiei Parlamentare pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Chiril LUCINSCHI, care susţine faptul că: „Acest Forum Naţional este o platformă pentru dialog, care va radiografia situaţia şi va formula soluţii la dificultăţile cu care se confruntă tinerii”.  William H. MOSER, Excelența sa Ambasadorul SUA în Republica Moldova încurajează tinerii din Moldova în a deveni „forţe motrice a progresului economic şi social” ceea ce a dat o notă de curaj tinerilor participanţi la Forum.

La acest eveniment de amploare cu un mesaj către tineri a venit şi, Ministrul Tineretului și Sportului, Ion CEBANU menţionînd că: „implicarea este un element fundamental”. „Generaţia anilor 90 a adus ţării independenţa, iar generaţiile care urmează trebuie să readucă oamenilor reperele morale”.

Tinerii ştiu destule lucruri pentru a fi prudenţi, şi totuşi încearcă să realizeze imposibilul şi îşi împlinesc dorinţa, generaţie după generaţie. În cadrul acestui Forum nu am realizat imposibilul însă am fost aproape de el. Participanţii au avut posibilitattea să se afirme în cadrul celor 4 ateliere care au avut drept pilon Strategia Naţională cu Privire la Tineret (2009-2013), venind cu propuneri şi recomandări pentru următoarele domenii:

  • asigurarea accesului tinerilor la educaţie şi informare;
  • dezvoltarea serviciilor de sănătate şi protecţie social;
  • asigurarea oportunităţilor economice pentru tineri (participarea tinerilor la viaţa economică);
  • participarea tinerilor la viaţa publică (civică şi politică) şi promovarea cetăţeniei active.

Am avut posibilitatea să ne exprimăm liber nu numai dorinţele proprii ci şi a întregii populaţii tinere. După lungi dezbateri între semeni vis-a-vis de respectivele subiecte, care s-au realizat în prima zi a Forumului şi după o pauză distractive la Cinematograf,  a 2 zi toţi tinerii au avut ocazia să prezinte rezultatele mult aştemptate în cadrul întrevederilor cu oficialii responsabili pentru politicile de tineret din ţară, reliefind ideile primordialea Rezoluţiei finale a Forumului. Tot în cursul zilei de 26 iunie 2012 o parte din tineri au participat la Audierile Publice Parlamentare  – Palatul Republicii, şi au avut întîlniri cu miniştri şi alţi factori de decizie din Republica Moldova.

Ne bucurăm pentru faptul că demnitarii de stat ne-au încurajat şi ne susţin la momentul de faţă măcar moral, de asemenea  aceştea  au acceptat idiile fundamentale al Rezoluţiei promiţindu-ne că vor ţine cont de necesitaţile şi recomdările indicate de tinerii participanţi în Rezoluţia finală a Forumului.

O sa-mi permit să închei cu cele spuse de domnul Chiril Lucinschi: “Timpul este cea mai preţioasă resursă, dacă nu te mişti nu progresezi…” noi am  încercat să ne mişcăm poate doar cu paşi mici însă care au de rezolvat probleme mari. Ţin să mulţumes echipei Fundaţiei Est –Europene pentru că ne-au oferit această posibilitate de a ne afirama şi de a coopera atît cu tinerii cît şi cu înalţii demnitari ai statului.

Ana Ciornea, voluntar

Asociaţia “Tinerii pentru Dreptul la Viaţă”, filiala Bălţi

www.tdvbalti.wordpress.com

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: