RSS

Consilierea și testarea voluntară la HIV a tinerilor cu risc sporit de infectare cu HIV

01 nov.

Bălți, 13 octombrie 2012: În perioada 10 – 12 otombrie 2012, în incinta Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „ATIS” din municipiul Bălți a fost organizat și desfășurat atelierul „Consilierea și testarea voluntară la HIV a tinerilor cu risc sporit de infectare cu HIV”. La atelier au participat 19 persone – reprezentanți a trei Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor și trei organizații neguvernamentale antrenate în lucrul cu tinerii și adolescenții cu risc sporit de infectare cu HIV din Bălți, Dondușeni și Rîbnița.

Conștientizînd importanța continuității activităților adresate tinerilor și adolescenților din grupurile de risc, moderatorii atelierului, Silvia Stratulat (formator național în consiliere și testare la HIV) și Ștefan Gheorghiță (vicedirector al Centrului Național de Sănătate Publică), au structurat agenda astfel încît să cuprindă atît partea teoretică, oferind informații detaliate vizavi de temă, cît și să implice participanții în activități specifice, care să dezvolte abilități practice de lucru cu această categorie de beneficiari.  În așa mod, au fost actualizate aspecte ce țin de situația răspîndirii HIV și a hepatitei B/C în țară, discutate momente de importanță majoră în consilierea pre și post test, argumentate oportunitățile implementării serviciului de consiliere pre și post test la nivel de instituții care lucrează nemijlocit cu tinerii și adolescenții, pentru a nu-i pierde din vizor și pentru a le acorda toate serviciile necesare într-un timp oportun.

„Știm cu toții cît de greu este să implici un adolescent în grupul de risc în diverse servicii. Noi avem nevoie de timp pentru a stabili un bun contact cu el, pentru a-l face să aibă încredere în ceea ce facem și ce spunem. Anume din aceste motive, cred că serviciul de consiliere pre test la nivelul unui Centru de Sănătate Prietenos Tinerilor ar fi o soluție în a implica tînărul în testare, fără a-l supune stresului de a se deplasa la cabinetul de testare și consiliere. Sîntem conștienți că foarte mulți dintre ei nu ajung acolo din diverse motive”. (Burlac Elena, asistent social, CSPT „ATIS”, Bălți)

„Niciodată pînă acum nu m-am gîndit la importanța consilierii post test, în situația cînd rezultatul este unul negativ. Doamna Silvia Stratulat a adus atîtea argumente, încît cred cu adevărat că o bună consiliere este un moment crucial în ceea ce ține de prevenirea ulterioară a unor comportamente nedorite pe viitor”. (Lucaș Margareta, moașă, CSPT, Dondușeni)

„În obligațiunile mele de serviciu intră, evident, și consilierea psihologică a tinerilor beneficiari ai centrului.  Mă întrebam ce mai pot învăța eu. Plec însă cu certitudinea că, acum, pot face calitativ o consiliere pre și post test la HIV. Cu adevărat particularitățile acestei activități au fost prezentate într-o manieră clară și motivantă”. (Elena Stroianețcaia, psiholog, ONG „Perspectiva”, Rîbnița)

În aceeași componență, participanții se vor întîlni în perioada 23 – 25 octombrie 2012, cînd vor fi inițiați în managementul de caz, acompaniament social și referire la servicii.

Activitate realizată în cadrul proiectului regional UNICEF ”Sporirea capacităților actorilor nonguvernamentali în prestarea serviciilor de consiliere și testare voluntară pentru adolescenții și tinerii cu risc sporit de infectare cu HIV”, realizat cu suportul Uniunii Europene

Добровольное консультирование и тестирование подростков и молодых людей групп риска

Voluntary counseling and testing for HIV of most-at-risk adolescents and young people

Această prezentare necesită JavaScript.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: