RSS

Municipiul Bălţi – aliniat efortului naţional de combatere a epidemiei HIV

22 mai

Bălți, 20 mai 2013: Comemorarea persoanelor decedate de SIDA în a 3-a duminica a lunii mai a devenit deja traditie pentru mun. Balti Echipa Asociatiei “Tinerii pentru Dreptul la Viata“, Balti marchează acest eveniment al 15-lea an la rînd, folosind aceasta zi drept oportunitate de menţinere a unui dialog continuu cu comunitatea. An de an, Asociaţia, pe linga tradiţionalele acţiuni de informare, organizare a panglicii roşii, aprindere a luminarilor, lansare a baloanelor (activităţi specifice Zilei Comemorării), atrage atenţia publică spre probleme comunitare de importantă majoră: consumul de droguri de către tineri, HIV şi SIDA,  violenţa si discriminare, acces redus la informatii şi servicii, etc.

Anul acesta, la 19 mai, între orele 10.00 – 14.00, în faţa Palatului Municipal de Cultura şi a Moldtelecom-ului, membrii şi volutarii Asociaţiei „Tinerii pentru Dreptul la Viaţă”, Bălţi, inclusiv persoane afectare de HIV, au desfăşurat mai multe activităţi adresate locuitorilor muncipiului Bălţi, printre cele cu caracter inovator, amintim:

  • Testarea la HIV a doritorilor cu utilizarea testelor expres. În urma acţiunii date 54 locuitori ai muncipiului Bălţi şi-au aflta statutul HIV;
  • Concursul de desene pe asfalt „Mesajul meu pentru persoanele care trăiesc cu HIV”. Plăcerea și entuziasmul celor 42 tineri participanți nu poate fi redat. La finele activității fiind premiate cele mai bune 4 desene, dar şi mesaje care le însoţeau (,,Они тоже имеют право на Жизнь!”, ,,Не теряйте сил, продолжайте жить!”, „Fiecare are nevoie de susținere!”, ,,С добром со всей планеты!”),
  • Acţiunea „Misiunea Imposibilă”, realizată de voluntarii asociației. Acțiunea dată a asigurat informarea a mai mult de 400 de oameni cu privire la Ziua Comemorării și infecția HIV, cît și colectare de fonduri. Astfel tinerii voluntari au colectat 838 lei, care vor fi folosiţi pentru organizarea Zilei Copilului pentru copiii afectaţi de HIV.
  • Acţiunea „Prevenirea HIV: de la cuvinte la fapte”, a implicat activităţi de motivare şi încurajare a locuitorilor mun. Bălţi la un comportament responsabil şi protejat. Fiecare din cel mai mult de 100 participanţi la acţiune a beneficiat de mijloace individuale de protecţie, aliniindu-se efortului comun în combaterea HIV/SIDA.

Atît testarea și consilierea la HIV, implicînd utilizarea expres testului de către specialistul din cadrul Cabinetului de Consiliere și Testare Voluntară la HIV, mun. Bălți  cît și activitățile de informare și încurajare a tinerilor de a se implica în Acţiunea „Prevenirea HIV: de la cuvinte la fapte”, realizate de către voluntarii asociației, prin intermediul abordării outreach, au fost posibile grație proiectului regional UNICEF ”Sporirea capacităților actorilor nonguvernamentali în prestarea serviciilor de consiliere și testare voluntară pentru adolescenții și tinerii cu risc sporit de infectare cu HIV”, realizat cu suportul Uniunii Europene.

Şirul de evenimente sociale consacrate marcării Zilei Mondiale de Comemorare a persoanelor decedate de SIDA a fost organizată cu suportul Primariei mun. Bălți şi cu implicarea Centrului de Sanatate Prietenos Tinerilor „ATIS”, Cabinetului de consiliere şi testare voluntară la HIV şi Hepatitele virale /Spitalul Clinic Muncipal Bălţi.

Ziua Comemorarii 2013 la Balti in fotografii

Detalii:

Ala Iaţco, preşedinte Asociatia „Tinerii pentru Dreptul la Viaţă”, Balti

Tel: 0231 61472/079571441

Această prezentare necesită JavaScript.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: