RSS

Cinci regiuni din țară și-au fortificat capacitățile în asistența adolescenților vulnerabili

16 Sep

IMG_0805Bălți, 24 august 2013: În data de 22-23 august, Asociația „Tinerii pentru Dreptul la Viață”, Bălți a realizat primul, din seria a patru traininguri planificate pentru prestatorii de servicii și voluntari, în oferirea serviciilor pentru adolescenți și tineri, în special cei vulnerabili și supuși riscului de infectare cu HIV. Participanții la training au reprezentat cinci regiuni ale Republicii Moldova – Bălți, Orhei, Ungheni, Rîbnița, Dondușeni.

În cadrul trainingului au participat 24 specialiști și voluntari din organizații neguvernamentale, Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor, dar și instituții publice cu profil social și medical (psihologi, asistenți sociali, consultanți în cabinete de testare voluntară la HIV) din Bălți și Orhei, parteneri de implementare în cadrul proiectului „Sporirea capacităților actorilor nonguvernamentali în prestarea serviciilor de consiliere și testare voluntară pentru adolescenții și tinerii cu risc sporit de infectare cu HIV”, proiect regional UNICEF, realizat cu suportul Uniunii Europene.

Scopul întrunirii a fost de a face schimb de cunoștințe și abilități în identificarea, contactarea și oferirea de servicii specializate, dar și analiza mecanismului de abordare multidisciplinară a adolescenților și tinerilor vulnerabili și celor care se află în risc de infectare cu HIV. Trainingul a avut un caracter mai mult practic, respectiv, pe parcursul celor doua zile, participanții au avut posibilitatea să aplice cunoștințele acumulate și să realizeze un schimb de opinii si atitudini.

Tinerii voluntari, prezenți la instruire, au ridicat astfel de întrebări ce țin de principiile consilierii „pre” și „post” testare la  HIV: confidențialitate și anonimat. Iar în cadrul discuțiilor, un accent deosebit s-a pus pe calitatea serviciilor și atitudinea non-discriminatorie față de grupurile de adolescenți și tineri, în special cei vulnerabili.

Un element interesant al întâlnirii l-a constituit activitatea „Definește conceptele: dificultate, vulnerabilitate și risc”, realizată pe subgrupe de către specialiști și voluntari. Abordarea absolut diferită a conceptelor, în contextul lucrului cu grupurile de adolescenți și tineri, în special cei vulnerabili și supuși riscului de infectare cu HIV, i-a facut pe specialiști, dar și pe voluntari, să revadă mai amplu spectrul de servicii ce le este oferit în prezent.

Detalii:

Ala Iaţco, preşedinte Asociaţia „Tinerii pentru Dreptul la Viaţă”, Bălţi,

Tel.: 0231 61472, protineret@yahoo.com

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

WordPress.com Logo

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

Comentezi folosind contul tău Twitter. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

Comentezi folosind contul tău Facebook. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

Comentezi folosind contul tău Google+. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

 
Urmărește

Fiecare nou articol să fie livrat pe email.

%d blogeri au apreciat asta: