RSS

Teatrul Forum – REvoluția pe cale pașnică!

12 dec.

_MG_9923La inițiativa actorilor Teatrului celui oprimat, care sunt și studenți ai Universității de Stat „A. Russo”, la 18 noiembrie, a avut loc ultimul spectacol Teatru Forum Acționează în scenă pentru siguranță în viață. Reprezentarea fiind realizată în contextul Săptămînii psihologiei în cadrul Facultății științe ale educației, psihologiei și artei.

„Ne bucurăm mult că Teatrul Forum a ajuns și la noi, deoarece cunosc metoda și îmi place că permite interacțiunea cu publicul larg. Ne spune Maria Corcevoi, lector universitar, Facultatea științe ale educației, psihologiei și artei.Pe lîngă faptul că îi ține activi pe spectatori, îi și provoacă să realizeze o analiză aprofundată a comportamentelor sale, dar și să identifice soluții pentru anumite situații dificile. Consider că metoda ar putea fi utilizată și pe parcursul lecțiilor, deoarece este una instructiv-aplicativă, astfel poți acumula cunoștințe mult mai trainice, prin aplicare.”

 „Cu siguranță metoda este una psihosocială, deoarece permite dezvoltarea unor abilități ce țin de autocunoaștere și limite personale, dar și de analiza comportamentului celor din jur. Este extraordinar că oricine poate deveni actor și se poate implica pentru a aduce o schimbare printr-un singur /simplu STOP!”, ne spune Buzovici Diana, asistent universitar, Facultatea de drept și știinte sociale „Îmi place să particip la reprezentările de Teatru Forum, deoarece actorii, de fiecare dată, aduc mesaje interesante în scenă și le transmit în așa fel încît să implice toate simțurile noastre și ne provoacă o stare psiho-emoțională aproape de cele ale victimei (persoanei oprimate). La fel este interesant să observi cum spectatorii intrînd în scenă propun soluții, dar de fiecare dată țin cont de părerea societății. Ceea ce permite o analiză a atitudinii comunității în care trăim.”

Cu adevărat, Teatrul celui Oprimat este un instrument de neuitat, el acționînd în egală măsură asupra fiecărei persoane implicate fie la nivel de nonActor în scenă, fie ca spectActor în public. Deseori, în cadrul intervențiilor, comunicînd cu eroii din spectacol, unii spectatori dar și actori ating starea denumită în psihologie ca NIRVANA (stare de fericire realizată prin eliberarea de emoții, trăiri / eliberare de suferințe).

„Piesa în care am participat m-a făcut să văd lucrurile și persoanele altfel, în special opresorii, care cu adevărat există în viața reală și cu ușurință capătă încrederea noastră. La un moment dat, mi-am dat seama că eroul, pe care îl joc eu în scenă (opresorul / traficantul), poate influiența ușor, în special tinerii, care din păcate sunt impulsivi și neatenți. Fără să-ți dai seama, deja ești în capcană. Experimentînd Teatrul Forum înțelegi că viața și siguranța ta (securitatea personală și socială) ține de flexibilitatea și rapiditatea de a lua o decizie. Ioan Lazar, actor social / student al Facultății științe ale educației, psihologiei și artei

Protagonista spectacolului, Angela Ignatiuc, actor social / studentă Facultatea științe reale ale economiei și mediului, se împărtășă cu trăirile sale acumulate pe parcursul a 12 reprezentări „ Ziua de azi a fost una deosebită, am resimțit trăirile, acumulate pe durata a 11 reprezentări, care îmi lipseau nespus de mult. Mi-a fost dor de colegi și de intervențiile publicului. Și am fost foarte bucuroasă să mă revăd cu ei astăzi. Am fost plăcut surprinsă, că dupa atîta timp, nimic nu s-a schimbat, ci din contra, eram mult mai uniți cea ce a implicat și mai mult spectatorii. Iar concentrarea de care am dat dovadă astăzi, a fost grație muncii asiduie depuse în comun cu colegii noștri, cu toate că uneori eram tentați și noi să rîdem alături cu cei din sală.”

În final, în postură de Joker al Teatrului Forum, vreau să adaug că echipa de implementare a proiectului este abia la STARTul liniei de decolare, iar profesionalismul acumulat a ținut spectActorii în sală ore în șir, provocîndu-i să descopere și să practice în scenă, nu doar calea corectă ci toate căile posibile care pot fi ulterior examinate și identificate – ceea ce și provoacă schimbarea. Cum spunea și Augusto Boal, renumit actor, regizor, dramaturg, părintele Teatrului celui Oprimat „Teatrul în sine nu este revoluționar, în schimb el ne oferă o repetiție ce provoacă REVOLUȚIA în noi.”

Această prezentare necesită JavaScript.

Autor: Oxana Buzovici, practician /Teatrul celui Opresat, Joker /Teatrul Forum

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: