RSS

Necesitățile tinerilor ne unesc!

27 mart.

IMG_1246La 21 martie 2014,  Asociaţia „Tinerii pentru Dreptul la Viaţă”, Bălţi a organizat în or. Donduşeni  un atelier de lucru pentru cartografierea serviciilor pentru adolescenții și tinerii cu risc sporit de infectare cu HIV și dezvoltarea și stabilirea mecanismelor viabile de colaborare între serviciile de profilaxie adresate acestor grupuri de tineri şi serviciile de consiliere şi testare voluntară la HIV existente în or. Donduşeni.

La această întrunire au participat diverși actori sociali, reprezentanți ai Direcției de Învățămînt, Serviciului Sănătate, psihologi din cadrul instituţiilor de învăţămînt, asistenți sociali, medici – dermatovenerolog şi ginecolog, specialiști din cadrul CSPT Donduşeni și alte persoane care de asemenea activează cu grupurile de tineri în special vulnerabili.

Atelierul de lucru s-a pentrecut într-o atmosferă activă şi receptivă, majoritatea participanţilor și-au expus părerea vis-a-vis de problemele de sănătate cu care se confruntă tinerii din oraș și din întreaga Moldovă. Medicul ginecolog a prezentat cele mai noi date statistice cu privire la incidenţa HIV din localitatea, bazîndu-se pe experienţa proprie de muncă, subliniînd cît de important este „să fie cunoscuți factori care duc la creşterea incidenţei HIV în rîndurile tinerilor”.

Pe parcursul activităţii a fost prezentată activitatea echipei de voluntari outreach din or. Donduşeni, creată și instruită în cadrul proiectului „Sporirea capacităților actorilor nonguvernamentali în prestarea serviciilor de consiliere și testare voluntară pentru adolescenții și tinerii cu risc sporit de infectare cu HIV”.  Echipa s-a dovedit a fi solicitată de tinerii din clasele superioare, într-o perioadă destul de scurtă (din septembrie 2013), pentru a duce dialog deschis cu privire la sănătatea reproducerii și riscurilor (directe și indirecte) de infectare cu HIV.

Un moment deosebit pentru toți participanții atelierului, și în special pentru unul dintre voluntari outreach, a fost prezenţa părintelui acestuia, care a venit cu mulţumiri pentru implicarea fiicei în acest proiect. Mama Adrianei a menţionat că a observat la fiica sa schimbări pozitive: „Adriana a devenit mai comunicabilă, mai bună și deschisă la inimă, este mai informată de cît alți tineri de vîrsta sa, ceea ce prezintă o creştere personală. Iar informația pe care o posedă mă uimește și pe mine, învăț alături de ea în fiecare zi.

Activitatea a fost realizată în cadrul proiectului regional UNICEF, cu suportul Uniunii Europene „Sporirea capacităților actorilor nonguvernamentali în prestarea serviciilor de consiliere și testare voluntară pentru adolescenții și tinerii cu risc sporit de infectare cu HIV”.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: