RSS

Ziua Lumânărilor Aprinse la Orhei

05 iun.

orheiLa 16 mai, anul curent în orașul Orhei s-a desfășurat Acțiunea comunitară „Ziua Lumînărilor aprinse”. Activitatea a fost organizată de către 9 angajați și 40 voluntari bravi ai Centrului „Adolescentul”, băieți și fete cu vîrstă cuprinsă între 13-20 ani, studenți și elevi ai gimnaziului M. Eminescu și Colegiului Medical, dar și din instituțiile rurale de învățămînt.

De dimineață, voluntarii și-au propus să atragă atenția locuitorilor orașului, în special a tinerilor, prin intermediul unui dans flash-mob, după care au fost distribuite mai mult de 600 materiale informaționale cu genericul: „Ești în risc?”, „Testează-te la HIV”, „Cărți pentru fete istețe și băieți isteți”, „cărți de vizită” și panglici roșii – simbol al solidarității.

La fel persoanele contactate au participat într-un sondaj cu referire la cunoștințele despre HIV, s-a adeverit că 80% dintre respondenți (din numărul total de 200 de tineri) nu cunosc toate căile de transmitere a infecției HIV, si nici nu știu unde ar putea face un test la HIV. Pentru cei cointeresați se făceau explicații mult mai detaliate cu referire la testarea la HIV.

Nu au lipsit și activitățile creative, astfel toți doritorii au avut posibilitatea să-și expună părerea on-line (pe rețeaua de socializare – facebook, pagina asociației), pe parcursul zilelor 12.05 – 16.05, în cadrul Concursului celor mai reușite mesaje de îndemn și de nondiscriminare a persoanelor HIV infectate.

„Rămâneți oameni! SIDA nu se transmite prin omenie!” Corina Erhan și „Compasiunea este apa care stinge focul de discriminare.” Molly Cowden sunt doar citeva dintre mesajele participante în concurs. Acestea au fost culese și plasate pe un baner, ca toți doritorii să participe la selectarea premianților. Din numărul total de 11 mesaje doar cinci au fost premiate.

Culminația activității s-a desfășurat prin scrierea a 80 de mesaje pe baloane, cu conținut pătrunzător și pline de optimizm pentru cei infectați de HIV, după care onorarea persoanelor decedate de SIDA printr-o „Minută a tăcerii” și în final lansarea baloanelor în cer.

Evenimentul nu ar fi fost atît de atractiv și de divers, dacă nu se implicau și partenerii locali: APL or. Orhei, Centrul de Tineret, Colegiul Medical, Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor, Cabinetul de consiliere voluntara și Centrul de Sănătate Publică.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: