RSS

Voluntariatul – precursorul sensibilizării comunitare în domeniul HIV/SIDA

16 Iul

_1În prezent, în perioada 14-18 iulie 2014 la Vadul lui Vodă are loc Şcoala de vară pentru tinerii voluntari ai organizaţiilor Tinerii pentru Dreptul la Viaţă,  Bălți și ”Viitorul sănătos”, Tiraspol în cadrul proiectului ”Voluntariatul – precursorul sensibilizării comunitare în domeniul HIV/SIDA” finanțat în cadrul programului de granturi anunțat de Fundația Est-Europeană din resursele oferite de Uniunea Europeană, Guvernul Suediei și de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei.

Evenimentul are drept scop consolidarea cunoştinţelor, abilităţilor și capacităților a 20 de tineri voluntari ai organizațiilor de pe ambele maluri ale Nistrului în domeniul HIV/SIDA și reducerea riscurilor  și formarea strategiei de voluntariat pentru organizarea activităților comunitare după finisarea proiectului dat.

Instruirea se axează atât pe educaţia elementară a voluntarilor privitor la SIDA, riscurile de infectare HIV, metodele de protecție, cât și pe instruirea tinerilor voluntari de a acţiona în direcţia reducerii riscului, metodici concrete de răspândire a informației despre HIV/SIDA, consolidarea echipei de voluntari, lucrul outreach, comunicarea, conflictul, metodici de soluționare a conflictului, etc.  La fel, instruirea accentuiază beneficiile și importanța voluntarilor și oferă informaţii şi sfaturi care să îmbunătăţească calitatea activității voluntarilor. Totodată, în cadrul acestei instruiri se va forma un plan ale activităților ulterioare care vor fi organizate de către voluntari după finisarea proiectului.

În timpul instruirii voluntarilor de către traineri se utilizează așa metodici și tehnici interactive ca activități în grup, jocuri pe roluri, dezbateri, studii de caz. Fiecare activitate sau exerciţiu se axează pe situaţii concrete de viaţă, care îi învață pe tineri să analizeze, să cerceteze, să ia decizii informate, să rezolve problemele lor sau ale altora, inclusiv ale comunităţii, în cel mai eficient mod posibil. Instrucţiunile primite în cadrul Școlii de vară trebuie să-i ajute pe participanţi să se bazeze pe cunoştinţele anterioare pentru a dezvolta atitudini, credinţe şi deprinderi cognitive şi totodată să lărgească baza lor de cunoştinţe.

Voluntarii din rândul tinerilor care beneficiază de instruirea dată vor participa pe viitor în calitate de resursă informațională eficientă pentru că reprezintă surse credibile informative pentru tinerii (semenii lor), comunică în limbajul obişnuit grupului de adolescenți, servesc drept modele pozitive de promovare a unui mod de viață sănătos.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: