RSS

Voluntariat – cu cîștig!

05 nov.

“Fără îndoială că un grup mic dar dedicat și gînditor de cetățeni poate schimbă lumea; de fapt, este singurul lucru care a schimbat lumea pînă acum.”

( Margaret Mead)

IMAG0967De acest slogan ne conducem noi, voluntarii din Orhei. Voluntariatul ne-a adus împlinirea și încrederea că suntem utili, iar efortul nostru nu este înzădar. Înaintăm cu pași mici, dar siguri pe drumul implicării sociale, mai degrabă, punînd accent pe caliatate și mai puțin pe cantitate.

Organizația „Adolescentul”, sub a cărei tutelă ne desfășurăm activitatea de voluntariat, este una din cele mai dezvoltate ONG-uri din Orhei și ne oferă creștere personală și posibilități de implicare socială. Nu pot să nu o menționez pe d. Romanov, care este mai mult decît un Președinte de ONG, este mentorul nostru și un bun prieten. În general, tot colectivul organizației este orientat spre un lucru de echipă bine consolidat și sînt un exemplu viu de implicare și devotament față de munca pe care o prestează în folosul comunității, pe bază de voluntariat, inclusiv.

Echipa noastră de 10 voluntari, susținută, pe durata a doi ani deja, de proiectul regional UNICEF, cu suportul Uniunii Europene, ”Sporirea capacităților actorilor nonguvernamentali în prestarea serviciilor de consiliere și testare voluntară pentru adolescenții și tinerii cu risc sporit de infectare cu HIV” și implementat de asociația „Tinreii pentru Dreptul la Viață” filiala Bălți, este mereu în dezvoltare și perfecționare. Iar „Adolescentul” a devenit o prima experiență de muncă, anume aici am învățat ce este acordarea unui serviciu prietenos tinerilor aflați în dificultate. Am crescut și creștem împreună cu beneficiarii nostri, împreună cu ei învățăm adevărurile vieții și încercam să schimbăm ceva în noi, iar prin aceasta și în cei din jur. La început e mai dificil, apoi acesta devine un  mod de viață – să fii atent la cei din jur și să lași indiferența de o parte. Desigur, această muncă cere perfecționare și acumulare de noi informații, continuu, dar în același timp, îți oferă satisfacția să nu înveți niște teorii lipsite de viață ci, chiar, viață – adevărată, care se trăiește alături de noi.

Fiacare dintre noi, voluntarii, poate povesti multe istorii utile și pline de învăţăminte, pe care le putem oferi și colegilor noştri din alte regiuni (Ungheni, Bălți, Dondușeni, Rîbnița) implicați în proiect, în cadrul activităților și întrunirilor, instruirilor comune, astfel în cît fiecare să-şi selecteze înţelepciune şi prudenţă din ele, iar noi le vom ţine şi pentru copiii noştri, ca să-i putem feri de nişte probleme.

Cu toate că definiţia voluntariatului spune că această activitate presupune o muncă neremunerată, după cum vedeți, noi voluntarii avem multe de cîştigat.

Marina Popusoi, voluntar AO „Adolescentul”, orașul Orhei

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: