RSS

Schimbare de atitudine la sine și la ceilalți

05 Noi

Fotografie0400Voluntariatul este acel fenomen care a devenit mai vizibil în ultimul an și pentru mine. Este unul dintre motoarele care mă atrage să mai implic în societate și să devin mai responsabilă și mai activă.

De acum un an, în comun cu alți tineri, fac voluntariat prin intermediul organizației Institutul de Reforme Penale, oficiul Ungheni. Acest lucru presupune realizarea activităților cu adolescenții și tinerii, în special vulnerabili, în spațiile în care aceștia își petrec timpul liber de obicei. Cu grupuri de adolescenți cu care am stabilit un contact, comunic și organizez activități de cunoaștere, de distracție, dar și învățare.

La moment comunic cu un grup de 10 copii și adolescenți, de 12-16 ani, care provin din familii sărace, familii în care unul sau ambii părinți consumă alcool, familii cu doar un singure părinte, din cauza divorțului (de cele mai dese ori doar cu mamă), alții care se află în grija bunicilor sau mtușii fiindcă părinții lor sunt peste hotare. Pentru fiecare întîlnire pregătesc cîte ceva nou: informație /noutăți, activități, jocuri la temele care îi interesează. Și am observat că activitățile interactive îi atrag și mai mult pe adolescenți să vină la întîlnirile noastre, astfel eu am șansa să discut cu ei și temele ce țin de Modul sănătos de viață și riscurile de infectare cu HIV.

Am o atitudine serioasă față de activitatea pe care o fac și față de copii cu care comunic, implicarea mea egală îi încurajează și distruge barierele dintre noi. Am totul calculat și pregătit din timp, astfel și ei sunt responsabili cînd promit să pregătească ceva ca să împărtășe cu semenii săi. Fiecare oră petrecută cu ei în teren, mă învață mult și pe mine cît și pe ei.

Relația noastră deosebită poate fi văzută și în lucrările pe care hotărîm să le facem și le facem în comun, un exemplu ne poate servi mini-expoziția creată de mînuțele noastre. Cel mai mult, în activitatea pe care o fac, îmi place să observ cum toți se implică prietenește și activ în activitățile propuse de mine și colegii mei (desene, jocuri sportive pe terenul de joacă, crearea frazelor /slogane la o temă anumită). Eu mă strădui să-i încurajez și chiar îi ajut în anumite momente, iar în paralel cu aceasta capăt și eu experiență.

O realizare deosebită și semnificativă pentru mine a fost momentul în care am recomandat unei fetițe să meargă la psiholog, explicîndu-i care pot fi beneficiile în urma comunicării cu un așa specialist.  Acest moment reprezintativ mă determină sa ajut în continuare adolescenții care sunt închiși în sine și suportă multe lucruri dificile în viața sa. Este de lăudat faptul că în republica noastră este posibil de organizat astfel de activități pentru tinerii cu implicarea tinerilor și consider că am parte de realizări frumoase alături de echipa de voluntari din Ungheni și de adolescenții cu care comunic și sper că acest lucru o să continuie astfel și înnainte.

Autor: Creangă Cristina, voluntar outreach, IRP oficiul Ungheni

Activitate efectuată în cadrul proiectului regional UNICEF, realizat cu suportul Uniunii Europene, ”Sporirea capacităților actorilor nonguvernamentali în prestarea serviciilor de consiliere și testare voluntară pentru adolescenții și tinerii cu risc sporit de infectare cu HIV”

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: