RSS

Trei grupuri de inițiativă ale consumatorilor de droguri din țară au cerut Dispensarului de Narcologie preparatul “Naloxon”

10 nov.

zGg1ylurOKEIlBaVl0X4NgComunitatea consumatorilor de droguri și personalul programelor de reducere a riscurilor atenționează că numărul deceselor în urma supradozei de droguri este în creștere. Totuși, nu toate decesele „cu acul în venă” sunt cunoscute. Potrivit comunității, datele statistice oferite de către Dispensarul Republican de Narcologie pentru ultimii ani arată 0 (zero) cazuri de supradoze. Realitatea e alta: doar pe parcursul a 30 zile, comunitatea consumatorilor de droguri și personalul programelor de reducere au reușit să documenteze 30 cazuri de supradoze fatale în orașele Chișinău, Bălți și Tiraspol.

În acest sens, la 7 noiembrie, 2014, în fața Dispensarului Republican de Narcologie, trei grupuri de inițiativă ale persoanelor consumatoare de droguri din Chișinău, Bălți și Tiraspol au solicitat reprezentanților Dispensarului să abordeze cu seriozitate problema supradozelor asociate consumului de droguri. De asemenea, participanții la acțiune au solicitat accesul la preparatul medicamentos Naloxon, care constituie un antidot în cazul supradozelor de opiacee prin restabilirea rapidă a respirației. Asigurarea accesibilității acestui medicament poate salva zeci de vieți.

Totodată, participanții au oferit reprezentanților Dispensarului Republican de Narcologie informațiile necesare pentru a iniția programele de prevenire a supradozelor în mediul consumatorilor de droguri, prin distribuirea preparatului Naloxon din anul 2015. Republica Moldova ezită deocamdată să implementeze aceste programe, chiar dacă numeroase țări europene le implementează de mai mulți ani deja și există și dovezi ale eficienței acestora, documentate de UNAIDS și UNODC.

În întreaga lume, principala cauză a mortalității consumatorilor de droguri o constiutie supradozele. Potrivit inițiatorilor acțiunii de vineri, 7 noiembrie, 2014, faptul că autoritățile preferă să nu înregistreze și raporteze cazurile de supradoze, nu înseamnă că acest fenomen nu există și în țara noastră. Ignorarea unei situații nu rezolvă problema.

Evenimentul a fost susținut de Uniunea pentru prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor în cadrul unui proiect finanțat de Fundația Soros-Moldova.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: