RSS

2011 – 2012

Proiectul: “Activităţi de prevenire HIV şi asistenţă a adolescenţilor vulnerabili în RM”

(iunie – noiembrie 2012)

Scopul: Îmbunăţăţirea accesului adolescenţilor şi tinerilor cu risc sporit de infectare la servicii de consiliere şi testare voluntară la HIV, alte servicii de prevenţie, tratament şi suport.

Obiective:

 • Evaluarea barierelor cu care se confruntă adolescenţii, în special cei cu comportament la risc în accesarea serviciilor de consiliere şi testare voluntară la HIV.
 • Revizuirea actelor legislative şi normative în vigoare pentru identificarea barierelor la CTV şi elaborarea  recomandărilor care  să faciliteze accesul tinerilor la servicii de consiliere şi testare voluntară la HIV.
 • Sporirea capacităţii a 3 ONG din Nordul RM (Asociaţia „Tinerii pentru Dreptul la Viaţă”, Bălţi, Asociaţia Obştească „Tinerele Femei Cernoleuca şi Asociaţia Obştească „Perspectiva”, Rîbniţa) în consilierea şi testarea voluntară la HIV a adolescenţilor şi tinerilor.
 • Sporirea capacităţilor SSPT din Bălţi, Rîbniţa şi Donduşeni în oferirea serviciilor de sănătate pentru tineri, în special celor mai vulnerabili, inclusiv prin fortificarea colaborării cu instituţiile statale şi asociaţiile obşteşti în domeniul asistenţei adolescenţilor şi tinerilor cu risc sporit de infectare din comunitate.

Beneficiari:

 • Asociaţii Obşteşti şi serviciile de sănătate prietenoase tinerilor din Bălţi, Rîbniţa şi Donduşeni, alţi prestatori de servicii de ocrotire a sănătăţii din localităţile vizate de proiect;
 • Sistemul de educatie şi sănătate din cele trei comunităţi vizate de proiect: mun. Bălţi. Or. Rezina şi or. Donduşeni;
 • Tinerii cu vîrsta cuprinsă între 10-24 ani;
 • Adolescenţii vulnerabili şi cei din grupurile de risc cu vîrsta cuprinsă între 10-19 ani.

Suport financiar: UNICEF Moldova/UE

Campania:  „Gata cu indiferenţa! E timpul să te implici”

(19  noiembrie – 5 decembrie, 2012)

Scopul: Sensibiliza populația municipiului Bălți vis-a-vis de HIV/SIDA

Activităţi:

 1. Seminar informativ pentru  profesorii de educaţia civică din instituţiile preuniversitare  de învăţămînt din mun. Bălţi.
 2. Desfăţurarea concursului pentru cea mai bună activitate de informare de la egal la egal în domeniu, adresat elevilor instituţiilor preuniversitare de învăţămînt  din mun. Bălţi.
 3. Crearea unui spot video tematic și difuzarea acestuia în Centrele Medicilor de Familie, Oficiul Forței de Muncă, televiziunea locală prin internet, pe ecran LED.
 4. Flaiere pentru a fi afișate în Oficiul de Angajare a Forței de Muncă, instutuţiile de învăţămînt şi medicale din mun. Bălţi.
 5. Desfăţurarea concursului de fotografii pentru elevii din instituţiile preuniversitare de învăţămînt din mun. Bălţi.

Beneficiari:

 • adolescenții și tinerii din instituțiile de învățămînt din mun. Balti;
 • profesorii de educaţia civică din instituţiile preuniversitare  de învăţămînt din mun. Bălţi;
 • locuitorii mun. Bălți.

Suport financiar: Fundaţia Soros-Moldova

Campania:  „Sunt tînăr și optez pentru un mod sănătos de viață”

(21 noiembrie 2011 – 1 decembrie 2011)

Scopul: Sensibilizarea populației mun. Bălți vis-a-vis de HIV și SIDA

Activităţi:

 1. Seminar informativ pentru  pedagogii-organizatori din Centrele pentru copii și adolescenți din mun. Bălți (responsabili de organizare membrii asociației).
 2. Seminare informativ-educative pentru copiii și adolescenții care frecventează centrele pentru adolescenţi din mun. Bălţi (responsabili pedagogii-organizatori ai centrelor).
 3. Seminare pentru studenții anului I. (responsabili voluntarii asociației).
 4. Crearea unui spot video tematic și derularea acestuia în transportul urban dotat, în Centrele Medicilor de Familie, Oficiul Forței de Muncă, alte instituţii.
 5. Flaiere pentru a fi afișate în ascensoare, în transportul urban, instutuţiile de învăţămînt şi medicale din mun. Bălţi.
 6. Brain Ring tematic cu implicarea studentilor anului întîi de la Universitatea de Stat „A. Russo”.
 7. Iarmaroc de binefacere.

Beneficiari:

 • adolescenții și tinerii din instituțiile de învățămînt din mun. Balti,
 • adolescenții și tinerii cu grad sporit de vulnerabilitate (din centrele pentru adolescenti din municipiu),
 • pedagogii-organizatori ai Centrele pentru copii și adolescenți din mun. Bălți,
 • reprezentanții societății civile din mun. Balți,
 • populația adultă a mun. Bălți.

Suport financiar: Organizaţia umanitară neguvernamentală olandeză Fundaţia SIDA Est – Vest

Proiectul: „Activităţi de prevenire, identificare timpurie şi referire pentru tratament TB a grupurilor la risc în mun. Bălţi”

(martie 2011 – ianuarie 2012)

Beneficiari:

 • utilizatori de droguri injectabile.

Obiective:

 1. Dezvoltarea mecanismului de cooperare între Programul de Reducere a Riscurilor şi serviciile de control şi tratament a Tuberculozei în mun. Bălţi
 2. Utilizarea potenţialului programului de reducere a riscurilor  din mun. Bălţi în identificarea timpurie, implicarea şi menţinerea în programe de tratament TB a utilizatorilor de droguri injectabile.
 3. Creşterea nivelului de indentificare timpurie şi menţinere în tratament a persoanelor cu TB din  mediul utilizatorilor de droguri injectabile din mun. Bălţi.

Activităţi:

 1. Activităţi de indentificare timpurie şi referire a reprezentanţilor populaţiilor la risc (UDI, BSB, LSC) pentru diagnostic şi tratament TB;
 2. Activităţi de la egal la egal în implicarea şi menţinerea persoanelor cu TB în tratament, acompaniament social şi referire;
 3. Suport psihologic acordat pacienţilor TB, familiilor acestora privind TB, tratamentul, creşterea aderenţei la tratament, evitarea întreruperilor şi a abandonului, metode de profilaxie;
 4. Mobilizare comunitară pentru depistarea precoce a simptomelor TB prin desfăşurarea activităţilor de sensibilizare comunitară, reducerea stigmei şi discriminării persoanelor cu TB;
 5. Participare în oferirea asistenţei materiale pentru pacienţii TB aflaţi în tratament: distribuirea pachetelor alimentare, acoperirea cheltuielilor de transport.

Suport financiar: Fundaţia Soros-Moldova

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: